top of page

Keskusteluja suomalaisten yrittäjien kanssaYleinen elämänviisaus sanoo, että elämää ei kannata pilata tekemällä töitä sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurasta ei nauti. Iso osa ajastani menee 20 minuutin rahoitussparrauksissa, joita käyn suomalaisten pk-yrittäjien kanssa. On kyllä kerta kaikkiaan mieluista hommaa, etenkin näin haastavana pandemia-aikana, jolloin kaikilla pitäisi olla vaikeaa ja elämän pelkkää itkua ja hammasten kiristystä.


On nimittäin niin, että vaikka yrittäjät ovat kovin erilaisissa tilanteissa, niin kaikissa keskusteluissa toistuvat seuraavat asiat: positiivinen asenne ja mahdollisuuksien näkeminen, samanaikainen tosiasioiden rehellinen tunnustaminen ja kova työnteko. Yrittäjähenkinen optimismi ja eteenpäin katsominen on sellainen voimavara, joka vie tätä maailmaa eteenpäin.


Arkeeni kuuluvat sparrauskeskusteluthan menevät jotakuinkin niin, että ensin tehdään parin minuutin esittäytymiset ja sitten mennään asiaan, eli tutustutaan yrittäjän bisnekseen ja rahoitukseen sen yhtenä polttoaineena.


Aloittava yrittäjä ei ole iän, kokemuksen tai sukupuolen osalta missään määrin samasta muotista veistetty. Mutta se, mikä kaikille tuoreina yrittäjinä keskustelun kanssani käyville on ollut yhteistä, on ideoiden ja energian määrä. Monella yrittäminen lähtee sivutoimisesti liikkeelle, mutta lisätunnit päivätöiden päälle näyttävät vain tuovan lisää virtaa. Kun vahva visio, realismi ja työnteko saadaan yhdistettyä pieneen pääomaruiskeeseen, niin voidaan odottaa hyviä lopputuloksia. Pystyn usein auttamaan rahoitusinstrumenteillamme.


Kokeneemmilla yrittäjillä on erilaiset haasteet. On perheyrittäjiä, joilla on aivan ylivoimaista osaamista ja teknologiaa, mutta ei esimerkiksi verkostoja lähteä ulkomaille kasvamaan tai kykyä hakea riittävää kasvurahoitusta. Jos Guidan tase ei taivu tarvittavaan rahoitusmäärään, niin lähes aina pystyn auttamaan yrittäjiä avaamalla ovia muille rahoittajille tai vaikka ohjaamalla oikealle kasvukumppanin juttusille. Mahtavia keskusteluja, joissa tulee esiin pk-yrityksissä olevaa piilevää potentiaalia.


Mieleenpainuvimpia minulle ovat kuitenkin keskustelut niiden yrittäjien kanssa, jotka ovat määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti kasvattaneet yritystään ja rakentaneet sille useita tukijalkoja. Kymmeniä vuosiakin vanhassa yrityksessä voi olla uusia käyttöpääomaa vaativia bisneslähtöjä, jotka testataan ja toteutetaan eleettä. Perinteiset rahoittajat eivät aina kuitenkaan näitä kasvutarinoita halua rahoittaa. Näitä erittäin käytännönläheisiä lähtöjä ei ole paketoitu start-upeiksi tai uuden alustatalouden ajureiksi, mutta luovat uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja tähän maahan varmasti ja vakaasti.


Alustataloudesta ei muuten puhuta aina mairittelevaan sävyyn. Keskustelussa tuntuu unohtuvan, että Suomessakin toimii suuryrityksiä, jotka käyttävät neuvotteluvoimaansa alustayritysten kaltaisesti. Pienyrittäjäalihankkijat rahoittavat kahdesta kolmeen kuukauden maksuehdoilla itäblokin maissa taloushallintoaan pyörittävien korporaatioiden toimintaa, jotka pitkän maksuehdon lisäksi kadottavat laskut prosessiensa syövereihin satunnaiseksi ajaksi. Tämä on varsinaista resurssien haaskausta, sillä pienyrittäjä joutuu rahoittamaan toimintaa joko pitkään hankitulla vahvalla taseella tai laskurahoituksella, kun pankit jakaisivat lainarahaa vain näille isoille. Selkeä case kuitenkin, jossa voin aina auttaa.


Keskustelut ovat aina antoisia ja lupaan, että siitä saa konkreettista hyötyä, vaikka en pystyisikään tarjoamaan Guidalta rahoitusta. Olen yllättynyt, että 20 minuutissa voi syntyä jo erittäin hyvä alku sille ymmärrykselle ja luottamukselle, jolle päästään rakentamaan yhteistyötä. Guidalla on alle 100 asiakasta, jotka kaikki tunnemme henkilökohtaisesti. Haluan aina ymmärtää asiakkaan liiketoiminnan ja yrittäjän oman tilanteen, jotta voin tarjota henkilökohtaista, nopeaa ja joustavaa palvelua.

Petri Kortelainen

Rahoittaja, joka innostuu asiakkaittensa liiketoiminnasta, koska asiakkaat itsekin innostuvat siitä


Varaa aika sparrauspuheluun kanssani tästä.

bottom of page