top of page

Talousjohtajabarometri: Jääkö kokoomus ilman talousjohtajien ääniä?

Päivitetty: 23. heinäk. 2021Gutta Oy:n Talousjohtajabarometrin mukaan Suomen suurimpien yritysten talousjohtajat ovat epävarmoja äänestyskäyttäytymisestään tulevissa vaaleissa. Talousjohtajista peräti 30 % ei tiedä mitä puoluetta äänestää eduskuntavaaleissa. Kokoomuksen takana seisoo tällä hetkellä alle 60 % talousjohtajista, kun edellisissä vaaleissa lähes 90 % äänesti kokoomusta.


Tämän kokoomusvetoisen hallituksen aikaansaamattomuus vaikuttanee rationaalisen talousjohtajan äänestyskäyttäytymiseen. Talousjohtajien keskeisenä huomionkohteena on yrityksen kilpailukyky ja yli 50 % talousjohtajista on kiinnostunut lakkauttamaan työehtosopimuskäytännön. Näistä lähtökohdista ei ole vaikea ymmärtää, että tuleva äänestys panee mietteliääksi, toteaa Guttan hallituksen puheenjohtaja Jari Kolehmainen.

– En osaa kuitenkaan ehdottaa kovin varteenotettavaa vaihtoehtoa kokoomukselle, jatkaa Kolehmainen.


– Mielenkiintoista oli, että yli 50 % vastaajista ei pidä Viron veromallia hyvänä Suomelle. Toisaalta, yli 50 % jäädyttäisi palkat seuraavaksi 5 vuodeksi. Tämä on ymmärrettävää, koska talousjohtajat kohtaavat kilpailukyvyn menetyksen päivittäin työpaikallaan, Kolehmainen tulkitsee.


Barometri kertoo, että henkilöstövähennysten huippu on ohi. Edelleen kuitenkin lähes joka viides yhtiö vähentää väkeä seuraavien 6 kuukauden aikana. Maailmantalouden positiiviseen kehitykseen uskoo jo lähes 70 % talousjohtajista. Silti usko oman yhtiön liikevaihdon ja liiketuloksen paranemiseen ei ole muuttunut sitten edellisen barometrin syksyllä 2014. Kuten edellisessäkin barometrissä, yli 40 % talousjohtajista uskoo oman yhtiönsä parantavan tulostaan seuraavan 6 kuukauden sisällä. Päähuomion kohteeksi on valikoitumassa kannattavuuden sijasta kilpailukyky.


Barometrin mukaan synkät ajat paranevat, joskin hitaasti. Liikevaihto nousee yli 50 %:lla ja vastaavasti yli 40 % yhtiöistä parantaa myös liiketuloksen osalta, kommentoi Guttan liiketoimintajohtaja Petri Kortelainen.

– Maailmantalouden positiiviseen kehitykseen uskoo jo lähes 70 % talousjohtajista, mikä kertoo vahvasti siitä, että synkkyyden pohja on nyt ohitettu, jatkaa Kortelainen.


Talousjohtajabarometrissa haastatellaan puolivuosittain Suomen 500 suurimman yrityksen talousjohtajia. Tutkimus selvittää reaalitalouden tilaa ja näkymiä kolmesta näkökulmasta: kansantalouden näkymät, yrityksen talousnäkymät ja ajankohtaisteema, joka kevään 2015 barometrissa oli tulevat vaalit. Gutta toteuttaa Talousjohtajabarometrin kaksi kertaa vuodessa. Tänä keväänä barometri toteutettiin aikavälillä 18.3.2015 – 1.4.2015 ja siihen haastateltiin 100 talousjohtajaa.

Lisätietoja

Petri Kortelainen

Liiketoimintajohtaja

Gutta Oy

050 464 4075

petri.kortelainen@divestgroup.fi


Jari Kolehmainen

Hallituksen puheenjohtaja

Gutta Oy

050 591 3533

jari.kolehmainen@divestgroup.fi

Gutta Oy on Suomen kovin controller-talo. Gutta toimittaa controller- ja taloushallinnon kehityspalveluita käytännönläheisesti ja kustannustehokkaasti yli 10 vuoden kokemuksella. Olemme oikea kumppani, tarvitsit sitten lisäkäsiä päivittäiseen tekemiseen tai kokeneen kumppanin kehittämään talouden prosesseja liiketoiminnan tarpeita palvelevaan suuntaan. Gutta kuuluu Divest Group -konserniin, joka palvelee asiakkaitaan talouden, rahoituksen, myynnin sekä henkilöstöhallinnon alueilla.


Barometrin tuloksia sivuttiin myös Ylen puheenjohtajatentissä 8.4.2015. Ohjelma löytyy täältä.

bottom of page